Hoppa till textinnehållet

Företagande

Woman in linen factory carrying rolls of linen - small business.

Under Insikt Företagande hittar du analyser som rör företagande och företagare. Vi analyserar hur omvärlden på olika sätt påverkar företag och företagare samt redovisar undersökningar bland annat över hur Sveriges företag mår.

Nedan finner ni analyser och rapporter om företagande.

Aktuellt för företagare

Vartannat handelsberoende företag påverkas negativt av en svagare krona

Hälften av de mest import- och exportintensiva företagen anser att den svagare kronan påverkar deras lönsamhet negativt jämfört med vart femte företag som anser att den har en positiv effekt. Främst gäller detta tjänstesektorn, där sex av tio företag uppger detta.

26 juni 2019: Svag krona påverkar svenska företag (pdf)

Fyra av tio vill driva företag

I en ny undersökning svarar fyra av tio unga att de vill driva företag. Bland befolkningen som helhet ger endast var fjärde samma svar.

7 maj, 2019: Fyra av tio vill driva företag

Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet

Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men 50 procent av företagarna uppger att de har liten eller ingen kunskap alls om hur pensionssystemet fungerar.

18 mars 2019: Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet (pdf)

Lantbrukarna ser positivt på framtiden trots pressat läge

Förra årets torka fortsätter påverka synen på lönsamheten bland Sveriges lantbrukare. Bara 3 av 10 upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god, vilket är färre än våren 2018. Men lantbrukarna tror på förbättrad lönsamhet 2019. Det visar Lantbruksbarometern 2019* från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

14 mars 2019: Lantbruksbarometern 2019 (pdf)

Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit

Nära hälften av de mest export- och importintensiva företagen i Sverige brister i brexit-förberedelserna. Bland tillverkningsföretagen, varav majoriteten handlar med Storbritannien, är det fler än fyra av tio som inte förberett sig alls.

11 februari 2019: Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit (pdf)

Här är vinnaren av Swedbank rivstart

Företaget Amferia, som har utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår, vinner 500 000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling rivstart. Ytterligare nio entreprenörer belönas med sammanlagt två miljoner kronor för affärsidéer som bidrar till ett bättre samhälle. Alla tio finalister belönas även med varsitt skräddarsytt affärsutvecklingsprogram.

8 februari 2019: Här är vinnaren av Swedbank rivstart (pdf)

Entreprenörer tävlar om totalt 2,5 miljoner kronor i finalen av tävlingen Swedbank rivstart

Tio entreprenörer med en vilja att bidra till ett bättre samhälle har utsetts till finalister i tävlingen Swedbank rivstart. Torsdagen den 7 februari presenterar de sina idéer inför tävlingsjuryn som leds av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

4 februari 2019: Entreprenörer tävlar om 2,5 miljoner kronor i finalen av Swedbank rivstart (pdf)