Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så jobbar Sparbanken för hållbar utveckling i Västra Mälardalen

Vy över grönska

Kan en bank verkligen göra skillnad i det lokala hållbarhetsarbetet i Köping, Arboga och Kungsör? Absolut, tänker vi på Sparbanken. Vi har undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Och vi är med och stöttar många hållbara idéer, projekt, initiativ och föreningar i Västra Mälardalen.

I vårt hållbarhetsarbete fokuserar vi på dessa fyra områden

 • Roligare och tryggare stadskärnor!

  Vi vill ha levande kulturliv, fler småbutiker, hållbara bostäder och tryggare stadskärnor. Därför stöttar vi projekt, aktiviteter och initiativ som bidrar till just detta.

 • Ännu mer hållbar utveckling i Västra Mälardalen

  Vi vill att Västra Mälardalen ska vara en bra plats att leva på också imorgon. Därför vill vi bidra till mer förnybar energi, fler hållbara bostäder och effektiva, klimatvänliga sätt att resa på. Därför värnar vi också om närproducerade varor, lokala företag och lokal handel – det är sånt som sätter fart på det lokala ekonomiska kretsloppet.

 • Mer rörelse i Västra Mälardalen!

  Vi mår alla bättre av att röra på oss. Motion håller oss friska, stärker våra kognitiva förmågor och gör oss gladare. Därför stödjer vi föreningar och eldsjälar som får oss som lever i Västra Mälardalen att dansa, åka skidor, rida, simma, cykla, vandra i naturen, och göra annat som vi alla mår bra av. 

 • Tryggare barn och ungdomar

  Alla barn och ungdomar har rätt till en bra start i livet, där de får uppskattning för vilka de är och får möjlighet att utveckla sina talanger. Vi vill bidra till att fler barn och unga känner kunskapsglädje och trygghet, och att de lär sig uppskatta och respektera olikheter. Därför är vi med och rustar ungdomar inför framtiden på många olika sätt.

Så kan du spara 

Vy över grön åkermark

Hållbart sparande

Visste du att du kan påverka planetens framtid bara genom att spara mer hållbart? Vi vill ge dig bättre koll på vad du investerar i och hjälpa dig att göra hållbara val. Läs om vad som gör en fond hållbar, EU:s nya regler inom hållbarhetsområdet med mera.

Börja månadsspara

Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Om du månadssparar blir sparandet av.

Välj hållbara fonder

Du kan göra skillnad genom att spara i fonder som bidrar till en hållbar utveckling. Fonderna kan till exempel utesluta vissa bolag eller försöka påverka dem. I vår fondlista kan du filtrera fram olika hållbara fonder.

När du får råd av oss

När du får rådgivning om hur du ska spara kan du vara säker på att vi bara väljer fonder som följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De ska också ha antagit en klimatpolicy och välja bort investeringar i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Som bank kan vi också ställa krav på fondbolagen att förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Så kan du låna grönt

Bolån

För dig som ska köpa en bostadsrätt eller villa som är byggd för att vara mer energieffektiv och mer hållbar.

Hållbarhetslån

Ta hjälp av ett Hållbarhetslån för att investera i lösningar som kan minska energiförbrukningen på bostaden och sänka dina kostnader.

Sollån

Funderar du på att investera i solceller? Med solpaneler ger du dig själv möjligheten att sänka dina elkostnader.

Billån

Intresserad av elbil eller en bil med ett mer begränsat utsläpp? Då kan Grönt billån vara något för dig.

Hållbarhetsinformation, policy och strategi

Sparbankens Hållbarhetsinformation

Social-, ekonomisk- och ekologisk hållbarhet är några viktiga delar i Sparbankens hållbarhetsarbete. ”Vi är stolta över vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, och att vi drar vårt strå till stacken i det lokala hållbarhetsarbetet här i Västra Mälardalen”, säger bankens VD Mikael Bohman.

Våra samarbetspartners

Swedbank Robur

Swedbank Roburs vision är att vara världsledare i hållbart värdeskapande. Vi arbetar för att utveckla branschen genom att sätta upp standarder för ett hållbart sparande och hållbara investeringar. Swedbank Robur strävar efter att skapa långsiktig avkastning för kunderna och samtidigt bidra till en positiv utveckling för samhället och miljön.

Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring erbjuder pensions-, kapital- och person/riskförsäkringar till privatpersoner och företag. Vi arbetar för en hållbar utveckling av samhälle och miljö för att höja graden av hållbarhet både utifrån kunderbjudande och bolagets interna arbete.