Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Mån om klimat och miljö? Så kan du spara

Är du en miljövän som är mån om klimat och miljö? Och vill spara hållbart? Läs mer om fonder med särskilda hållbarhetskriterier, trender med mera.

Three people having a forest meeting

Ett sparande för klimat och miljö

Skippa köttet. Ställ bilen och ta bussen. Sänk värmen hemma. Det är tre fina tips på hur du minskar din klimatpåverkan. Men det finns faktiskt något som kan spela ännu större roll för miljön, nämligen hur du investerar dina pengar.

– Ett hållbart sparande innebär att du inte bara bryr dig om att de företag du investerar i genererar avkastning, utan att du även tar ansvar för hur de gör det, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.

Det fina i kråksången är att du inte bara bidrar till att göra världen till en bättre plats genom att spara hållbart. Du kan också få dina slantar att växa.

– Det finns absolut ingen motsättning mellan att spara hållbart och få en god avkastning, tvärtom. De bolag som tar hållbarhetsaspekterna på allvar är också de som vi tror kommer att generera en långsiktig värdetillväxt, säger Liza Jonson.

Trender framöver inom hållbart sparande?

– Tidigare har fokus legat mycket på vilka bolag som inte har ett tillräckligt bra hållbarhetsarbete för att ingå i hållbart sparande och man har enbart sett på hur hållbara bolagen är i dagsläget. Nu fokuserar vi mer på att välja in rätt bolag och på hur bolagen har positionerat sig för att möta framtidens utmaningar.

- Nu börjar också bolagen i högre utsträckning att mäta och redovisa hur de kommer att bidra till en bättre framtid, till exempel hur de jobbar för att vi ska uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Och vi ser ett kontinuerligt ökat intresse för hållbart sparande, säger Liza Jonson.

Ett tips för dig som vill spara hållbart är att läsa på. Gå in på fondbolagens webbplatser. I fondernas informationsbroschyrer beskriver alla svenska fondbolag i detalj hur de jobbar med hållbarhetsfrågorna.

Hållbarhetskriterier

Fundera också på vad som är viktigt för dig. Är det någon speciell bransch du inte vill investera i? Jämför också gärna flera fonder. Det kommer nya fonder som helt fokuserar på innovation och hållbarhet och som letar bolag som står för lösningar på hållbarhetsutmaningar, som förnybara bränslen eller vattenrening. De kan vara en spännande krydda till ditt fondsparande.

Hållbara fonder

Läs mer om vad som gör en finansiell produkt, till exempel fond, hållbar och se vilka fonder vi har inom området.

Spara och placera

Vi vill hjälpa dig att kom igång med ditt sparande.

Global Impact

Global Impact - en fond som investerar enligt FN:s globala hållbarhetsmål.

Vad är hållbara fonder?

När vi pratar om hållbara fonder avser Swedbank Robur fonder som placerar i bolag med ett bra och relevant hållbarhetsarbete, utifrån särskilt uppsatta kriterier. De företag som ingår i fonderna uppfyller extra hårda krav på att följa riktlinjer inom miljö, mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och sund affärsetik. Hållbarhetsarbetet i fonderna kan variera beroende på fondtyp, placeringsinriktning, marknad och bransch.

 

Om historisk avkastning

Värt att tänka på är att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. På grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder som används, så kan pengar som placeras i fonden både minska och öka kraftigt i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på https://www.swedbankrobur.se/fonder/.