Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Registrera NID för handel med värdepapper

Fyra vänner sitter på en bänk och snörar på sig skridskor

Från och med 3 januari 2018 behöver alla privatpersoner som handlar med värdepapper registrera ett nationellt ID-nummer, NID, i bankens system. Det gäller som en global identifieringskod vid värdepapperstransaktioner. Syftet är att öka transparensen och göra det enklare att spåra värdepappersaffärer oavsett nationsgränser.

Vad är NID?

NID står för Nationellt ID-nummer och bestäms av ditt medborgarskap.
Om du enbart är svensk medborgare består ditt NID av det tolvsiffriga personnumret med landskoden SE framför. För dig som är medborgare i annat EES-land eller land utanför EES består NID-numret ofta av landskod samt passnummer.

Vem behöver ett NID?

Den som vill köpa, sälja eller flytta värdepapper behöver registrera ett NID.
För att delta i nyemissioner behövs också ett NID. För köp och försäljning av fondandelar (förutom börshandlade fonder, ETF) behövs dock inget NID.

Så här registrerar du ett NID 

När du öppnar en ny värdepapperstjänst eller ett ISK konto behöver du fylla i uppgifter om bland annat medborgarskap, eventuellt passnummer och nationellt ID-nummer.

Har du redan en värdepapperstjänst eller ett ISK behöver du registrera dina uppgifter om medborgarskap innan du kan börja handel med värdepapper. Det gör du i internetbanken under Övriga tjänster, Registrera Nationellt ID. Där kan du också ändra eller ta bort medborgarskap.

Här hittar du ditt Nationella ID-nummer (pdf)