Hoppa till textinnehållet

Så kan barn träna på att hantera pengar!

Nöjen, fika, godis. Kanske också fritidsintressen, mobilsurf och kläder. Vad ska månadspengen gå till och hur får man till en fungerande struktur? Så här kan ditt barn få koll på ekonomin.

Att få koll på pengar följer samma regler som för andra färdigheter, man måste träna! Att tidigt prata ekonomi hemma och få ansvar för en egen pott med pengar ger en bra grund att stå på och undersökningar visar också att det ger en ökad tillfredsställelse över egna ekonomiska situationen. 

Att få koll på pengar följer samma regler som för andra färdigheter, man måste träna! Att tidigt prata ekonomi hemma och få ansvar för en egen pott med pengar ger en bra grund att stå på och undersökningar visar också att det ger en ökad tillfredsställelse över egna ekonomiska situationen. 

Här är några tips kring månadspeng:

 1. Med tydliga regler minskar risken för missförstånd och bråk. Kom överens om vilka regler som gäller för månadspengen. Ska du göra en motprestation, som att dammsuga hemma eller laga mat till familjen en gång i veckan?

 2. Kom också överens om vad månadspengen ska räcka till? Mobilsurf eller inte? Bara biobesök och fika eller även kläder? Vilken typ av kläder i så fall?

 3. Fundera igenom vad du vill göra med dina pengar. Vill du kanske köpa något dyrare som kräver att du sparar en del? 

 4. Med frihet att bestämma själv över sina pengar kommer också ansvar. De allra flesta, både vuxna, barn och ungdomar, behöver prioritera vad deras pengar ska gå till. Vad är viktigast för dig? 

 5. Har du gjort av med mer pengar än du tänkt eller köpt något du ångrar? Vad lärde du dig och hur kan du göra annorlunda nästa gång? 

 6. Prata pengar hemma! Vad kostar saker i er familj? Finns det något ni i familjen sparar till för att kunna göra tillsammans längre fram?

En högre månadspeng där man betalar allt själv passar ofta den som är lite äldre och som vill träna på att helt sköta sin egen ekonomi. Det är ett bra sätt att lära sig vad man själv kostar.

Men det kanske inte är en högre månadspeng som passar bäst för dig? I vissa fall kanske det passar bättre att få en lägre veckopeng för småköp, och att man slipper betala för större saker som till exempel mobiltelefon, bio och kläder. Denna typ av peng kan passa för den som är lite yngre, eller just har börjat få veckopeng och ska träna på att hantera den.

Ett annat alternativ kan vara att få en baspeng, med chans till mer pengar genom att hjälpa till hemma. Kanske städa badrummet, passa småsyskon, dammsuga hemmet. Den varianten kan passa många i mellanstadieåldern.
Så, hur mycket får då andra? I tioårsåldern går många över från veckopeng till månadspeng. Vid 13 år får många 300 kronor i månaden. Från 16-årsåldern får många hela eller delar av studiebidraget. 400 kronor i månadspeng är vanligt för en 14-åring.

FAKTA: Månadspeng

Ålder
Månadspeng
12 200 kr
13 300 kr
14 400 kr
15 450 kr
16 800 kr
17 1050 kr
18 1050 kr

Tabellen visar medianvärdet. Uppgifterna i artikeln kommer från en undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna, i juni 2018, där 1 500 föräldrar och 1 500 barn i åldrarna 7–19 år deltog.

lär du barn om pengars värde:

 • Börja tidigt att prata pengar med dina barn, det gör att de lär sig förstå pengars värde.
 • Försök att prata enkelt och lustfyllt om ekonomi. Om barnen tycker att det är roligt blir de förhoppningsvis intresserade.
 • Prata om vad saker kostar, till exempel mat och kläder. I takt med att barnet blir äldre kan man prata om att man i ett hushåll får räkningar att betala varje månad, och hur fördelningen kan se ut mellan nödvändiga kostnader – som bostad och mat – och nöjen, som restaurangbesök och resor.
 • Berätta hur man gör en budget för att ha koll på hur mycket pengar man får in och hur mycket pengar som går ut.
 • Hjälp barnet att förstå att det är viktigt att spara, och ge gärna exempel på hur du själv sparar pengar för att ni i familjen ska kunna göra roliga saker. Berätta att ett sparande gör att man klarar oväntade utgifter bättre och får en tryggare ekonomi.
 • Privatekonomi handlar för de flesta om att prioritera vad pengarna ska gå till. Prata om vilka utgifter ni har i ert hushåll som ni kan påverka och prioritera annorlunda.