Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Spara för framtiden. Och för nutiden.

”Att ha olika typer av sparanden för olika saker är en bra idé. Och att tänka att sparande är ett sätt att uppfylla mål och drömmar i framtiden”. Det säger Camilla Ludvigsson, rådgivare på Sparbanken.

Camilla Ludvigsson och Tina Johnson
Camilla Ludvigsson och Tina Johnson

- Det låter som en klyscha, men det är sant - det är aldrig för sent att börja spara. Och även små summor gör skillnad. Vi på Sparbanken är vana att guida och hjälpa våra kunder, alltid utifrån den unika situationen som varje kund har, säger Tina Johnson, rådgivare på Sparbanken.

Buffertspar är en bra start

Just nu är många saker dyrare än vanligt. Då är det extra viktigt att ha en buffert. Om diskmaskinen går sönder, eller bilen måste lagas – då är ett buffertsparande bra att ha. Banken rekommenderar att ha två månadslöner i buffertsparande, för oförutsedda utgifter. Men även här gäller regeln – lite är bättre än inget.

Långsiktigt sparande

- När du har en buffert på plats kan du börja spara långsiktigt, till pensionen och barnen till exempel. Om du har ett mål eller en dröm i tankarna när du lägger upp ditt sparande blir det också lite mer verkligt vad pengarna ska gå till sen, fortsätter Camilla.

Det finns olika sätt att lägga upp sitt sparande. Vilket alternativ som passar beror till stor del på hur snart du behöver pengarna, och vilken risk du är villig att ta.

Hellre lite än inget alls

- Just nu, när utgifterna kring till exempel mat, el och bolån är högre än tidigare, är det också viktigt att se över sin budget. Vi förstår att det kan vara tufft att spara just nu. Vårt tips är att ändå försöka spara litegrann. Känns det svårt så finns vi här för dig och kan hjälpa till, säger Tina.

”Det är kul med sparande. Det är ett sätt att uppfylla mål och drömmar i framtiden.”

Camilla Ludvigsson, rådgivare

Det bästa sparandet är det som blir av!

  • Spara regelbundet. Om möjligt, ordna en automatisk överföring från lönekontot varje månad. Då kan du utan dåligt samvete använda eventuella pengar som blir över.
  • Försök spara tio procent av lönen. Är tio procent för mycket? Börja med att spara det du kan!
  • Varje sparad krona är bättre än ingen alls. Även små belopp kan växa sig stora med tiden.
  • Se över ditt långsiktiga sparande regelbundet, till exempel en gång om året.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Börsen kan både gå upp och ned. En fonds sammansättning och de förvaltningsmetoder som används, gör att pengar som placeras i fonder både kan minska och öka kraftigt i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på https://www.swedbankrobur.se/fonder/.