European Stock Market Learning är en aktiespartävling för gymnasieungdomar som arrangeras genom ESBG (The European Savings and Retail Bank Group) och de tyska sparbanksorganisationerna DSV och DSGV.

Under Valborgshelgen besöktes Stockholm av 35 elever, lärare och Sparbanksrepresentanter från de fem deltagande länderna; Tyskland, Frankrike, Italien, Luxemburg samt Sverige. Eleverna har alla vunnit tävlingen i sina respektive länder under hösten 2016. Första pris är en resa till en stad i något av de deltagande länderna vilket i år var Stockholm. Sverige har varit med de senast 7-8 åren och har representerats genom Sparbanken Västra Mälardalen, så även i år.

Sparbanken Västra Mälardalen har genomfört Stock Market Learning i samarbete med de två gymnasieskolorna som finns i sin region. Det har varit elever från ekonomilinjen årskurs tre som har deltagit med flera lag. Tävlingen går ut på att varje lag om 3-5 deltagare ska under 10 veckor placerar 50 000 Euro fiktivt i några av de cirka 200 aktier som valts ut till tävlingen.

Tävlingen har i år 35 års jubileum
Tyskland som är den klart största nationen med drygt 32 000 lag per år är värdland för jubileumsåret 2017 då tävlingen pågått i 35 år. De övriga länderna har mellan 100 till 300 lag, förutom Sverige som i år endast hade 9 lag med. Att vi i år hade prisutdelningen i Sverige och Stockholm är tack vare Sparbanken Västra Mälardalens förre ordförande Sören Petterson som har sett storheten i det europeiska samarbetet som det innebär att vara med i denna tävling.

Läs mer