Spara till barn

Att spara pengar till barn kan ge en bra start i ett framtida vuxenliv, när tonåringen vill åka på språkresa eller ta körkort. Många föräldrar tycker det är svårt att veta vad som är den bästa sparformen för barn. Här berättar vi hur du kan tänka.

Börja spara till barn – i tre enkla steg

Välj belopp att månadsspara

Välj ISK eller Kapitalförsäkring

Spara till barn enkelt utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser – i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK).
Logga in och öppna ett ISK direkt

Läs om ISK
Läs om Kapitalförsäkring

Välj hur du vill placera

Spara i ditt eget eller barnets namn

Vill du bestämma när och hur pengarna ska betalas ut?

När du sparar till barn kan du beroende på sparform välja att bestämma när och hur du vill att pengarna ska betalas ut. Det kan till exempel vara vid annat tillfälle än 18-årsdagen eller som månatlig utbetalning. Du kan välja att spara i barnets namn, i ditt eget namn eller i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.

Spara i ditt eget namn

  • Du väljer själv när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna. När du tycker det är dags kan du ge sparandet som gåva.
  • Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan både följa och ändra placering av pengarna.
  • Viktigt att känna till när du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet. Tänk på att bara för att det finns ett testamente, som anger att en viss summa på ett ISK ska ärvas av barnet, innebär det ingen garanti för att barnet får denna summa i arv.
  • Om du vill vara säker på att barnet får hela sparandet kan ett alternativ vara att spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.

Spara i barnets namn

  • Ett ISK som öppnas i barnets namn och personnummer förvaltas av föräldrarna tills barnet fyller 18 år.
  • När ett ISK i barnets namn ska öppnas behöver båda föräldrarna (eller förmyndare) besöka ett bankkontor och skriva under avtalet.
  • När ett ISK öppnas i barnets namn och det är två föräldrar (förmyndare) som företräder barnet, kan föräldrarna uppge om de önskar disponera kontot gemensamt eller var för sig.
  • Från det att barnet fyller 18 år bestämmer barnet helt själv över sitt sparande.

Kontakta oss

Om du har frågor om att spara till barn, ring oss på 0771-55 00 55 eller kom in på bankkontoret. Du kan även fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Ditt namn (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Din fråga eller meddelande till oss

Ja, jag samtycker till att banken använder uppgifterna jag fyllt i ovan för att hjälpa mig med mitt specifika ärende.
Du samtycker med användandet av detta formulär att din ifyllda information ovan administreras av banken. Uppgifterna du lämnar sparas högst i sex månader eller i nära anslutning till din begäran om radering. För detaljerad information om bankens behandling av personuppgifter och dina rättigheter som registrerad besök www.sparbankenvm.se/gdpr.