Handla med fonder

När du handlar med fonder köper, säljer eller byter du andelar i en fond och fonden köper i sin tur olika värdepapper för pengarna. På Fondtorget kan du handla med alla olika typer av fonder från ett stort antal fondbolag. Du hittar dem i fondlistan.

Till Fondlistan

Köpa fonder

Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du kan spara små eller stora summor genom att sätta in pengar i en fond. Du kan göra engångsinsättningar eller starta ett regelbundet sparande så att ett belopp dras från ditt konto varje månad. En del fonder kan du endast göra engångsinsättningar i. Information om hur du kan spara i en fond finns på fondens detaljsida som du kommer till via Fondlistan.

Sälja fonder (gäller ej fondförsäkringssparande)

Du kan även sälja fondandelar från ditt innehav. Utbetalning sker cirka 1-3 dagar efter att försäljningen har registrerats. När du säljer dina fonder och har haft en vinst betalar du en 30-procentig reavinstskatt.

Byta fonder

När du har ett innehav kan du byta hela eller delar av innehavet till andra fonder. Det innebär i praktiken att du först säljer andelar i en fond och sedan köper nya andelar i en annan fond.

Avgifter och kostnader

När du sparar i en fond betalar du en förvaltningsavgift som dras från ditt fondinnehav. Förvaltningsavgiften tar fondbolaget ut dagligen som en ersättning. Dessutom betalar man de kostnader som uppkommer när fondförvaltaren köper och säljer till exempel aktier – den kostnaden heter courtage. Fondens courtagekostnader tas ut ur fonden varje dag precis som förvaltningsavgiften.

Det är viktigt att tänka på att när du tittar på en fonds avkastning så är den efter att förvaltningsavgift och courtage har blivit dragna. Det kan även förekomma köp- och säljavgifter på fonderna.

Risker och möjligheter med fondsparande

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida utveckling eller avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Olika sätt att handla med fonder

 • Internetbanken

  Om du är ansluten till Internetbanken kan du sköta dina fondaffärer på nätet. Affärerna godkänner du med din säkerhetsdosa, BankID eller Mobilt BankID.

 • Mobilbanken

  Med appen för Mobilbanken kan du handla med fonder direkt i din smartphone. Du godkänner affärerna med Mobilt BankID.

 • Telefonbanken

  För att kunna handla fonder i Telefonbanken behöver du ha en personlig kod. Besök något av våra bankkontor i Köping, Arboga, Kungsör eller Kolsva så får du hjälp att ansluta dig.

 • Bankkontoret

  På något av våra bankkontor i Köping, Arboga, Kungsör eller Kolsva kan du köpa, byta eller sälja fondandelar samt få personlig service och rådgivning.