Ska du ut och resa?

Här hittar du tips och rekommendationer inför din resa.

pappersflyg

Ta med dig banken i mobilen

Skaka fram saldot, skanna OCR-nummer och beställ Mobilt BankID och Swish direkt i Mobilbanken. Ladda ner Mobilbanken och upptäck fördelarna med att ha banken i fickan. Mobilbanken är tillgänglig för dig som är privatkund och över 18 år. Mobilbanken fungerar för iPhone och Android-mobil.

Så laddar du ner Mobilbanken:

  • Besök www.sparbankenvm.se/app med din iPhone eller Android-mobil.
  • Har du en QR-kodläsare i din mobil kan du scanna qr-koden här till höger.
  • Du kan även söka på ”Sparbanken” i Appstore och Google Play (Välj Sparbankernas Service AB).

Läs mer om Mobilbanken

Ta med dig kortet på resan

sparr_av_kort

Med något av våra bank- eller betalkort är du utrustad med en ”valuta” som gäller i så gott som i alla världens länder när du behöver betala eller ta ut pengar. Den lilla Visa- eller MasterCardsymbolen på ditt bankkort gör det till världens mest gångbara kort.

Du kan till exempel använda ditt kort vid köp i butik, betala på restauranger och ta ut pengar i uttagsautomater i hela världen. Vid kortbetalning är det ofta bättre att välja kortbetalning i lokal valuta, istället för i svenska kronor. Om du blir av med ditt kort, kan du spärra det med ett telefonsamtal. Med mobilbanken har du alltid en telefonbok med viktiga nummer med dig i fickan!

Med MasterCards app ”ATM Hunter” kan du lätt söka efter närmaste automat, både i Sverige och utomlands.

Vilket kort passar dig? Läs mer om våra kort

Betala i landets valuta

Vår rekommendation är att alltid betala med kortet i landets valuta. Detta för att undvika ett större växlingspåslag. Eftersom du har rätt att göra betalningen i landets valuta bör du reagera om köpnotan är utställd i svenska kronor.

Betala din resa med kortet

Betalar du utlandsresan med kortet får du en kompletterande kortförsäkring.

Försäkringsvillkoren hittar du här: Försäkringsvillkor bankkort (pdf)

Betala smart

Västra-Mälardalen-bronsMed våra egna betal- och kreditkort, Västra Mälardalskortet och Guldkortet kan du få alla semester- eller reseutlägg specificerade på en räkning. Du får även tillgång till en räntefri kredit på upp till 50 dagar, vilket kan vara bra vid exempelvis oväntade utgifter. Med kortet ingår dessutom reseförsäkring!

Via Guldkortet får du dessutom tillgång till en exklusiv samling av tjänster som sätter guldkant på tillvaron. Du når tjänsterna via en särskild portal eller ringer direkt till Conciergeservice. Med ett telefonsamtal får du till exempel hjälp att planera din semester, boka bord på favoritrestaurangen och hotellrum i Paris, ordna teaterbiljetter i Hong Kong och skicka blommor till svärmor. Guldkortet ger dig också rabatt på tusentals hotell och restauranger över hela världen. Läs mer

Betala din resa med kortet

Betalar du utlandsresan med kortet får du en kompletterande kortförsäkring. Försäkringsvillkoren hittar du här:

Västra Mälardalskortet och Guldkortet (Folksam försäkringsvillkor) (pdf)

Jämför våra olika korts kompletterande kortförsäkringar på resan (pdf)

Ta med ditt Västra Mälardalskort/Guldkort i mobilen!

BetalkortsappVår app för iPhone och Android ger dig en smidig tillgång till kortet i din mobiltelefon. Du kan på ett snabbt och översiktligt sätt se dina senaste transaktioner och hur mycket pengar du har kvar att utnyttja.

  • Håll koll på dina transaktioner
  • Av och på tjänster – stäng av och aktivera ditt kort för Internet och/eller utlandsköp
  • Gör överföringar till kort
  • Ladda kontantkort
  • Information – ta del av kortnyheter, erbjudanden och annan information.

Så här laddar du ner appen:

Sök på ”Betalkortet Sparbanken Västra Mälardalen” i AppStore eller Google Play.

Obs! Tänk på att du eventuellt betalar din mobiloperatör för den tid du är uppkopplad eller för överförd datamängd och att villkoren kan ändras under utlandsvistelse. Kolla vad som gäller för din mobiloperatör.

Resevaluta

Om du vill komplettera ditt kort inför resan med utländsk valuta kan du köpa valuta på våra bankkontor i Köping, Arboga och Kungsör. Det är en trygghet och oftast är det också billigare att växla hemma och du slipper leta växlingskontor utomlands.


Beställ din valuta hemifrån – enkelt och bekvämt

Som alternativ till bankens valutaväxling kan du nu även beställa din valuta direkt via vår hemsida! Ett bra alternativ för dig som vill hämta din valuta på andra tider än bankens öppettider. Via vårt samarbete med Unimon kan du köpa din valuta tryggt och smidigt online, beställningen görs via länken: Till Unimon.

Betalningen gör du direkt vid din beställning, antingen via kort eller via direktbetalning (Internetbanken). Valutan skickas sedan som REK till dig inom två bankdagar och du kan hämta ut din valuta snabbt och smidigt hos ditt vanliga postutlämningsställe.

Läs mer om resevaluta här.

Reseförsäkring

När du är ute och reser är det viktigt med ett ordentligt försäkringsskydd i form av exempelvis en reseförsäkring. Om du inte har ett reseskydd i din hemförsäkring bör du teckna en separat reseförsäkring. Genom våra hemförsäkringar Hem BAS och PLUS samt våra kort, Västra Mälardalskortet och Guldkortet får du ett utökat reseskydd.

Kompletterande kortförsäkring
Läs de fullständiga villkoren till ditt kort: