Säker identifiering

För att kunna använda våra tjänster över telefonen, mobilen eller internet behöver du säkra inloggningsmetoder. Här hittar du mer information om de identifieringsmetoder vi erbjuder för att du ska vara säkrare.

Vanliga bedrägerier

Banker blir ofta utsatta för försök till bedrägerier och och säkerhetsangrepp. Därför utvecklar vi ständigt våra säkerhetslösningar. Vi vill även informera dig som kund om vilka faror som finns.

Tips och råd

Vi har sammanställt och besvarat de vanligaste frågorna kring mobil- internet- och telefonbanken. Vi har även en felsökningshjälp om du behöver teknisk hjälp.

Spärrhjälp

Här hittar du information om spärrservice.

Skydda dig mot bedragare på nätet

Bedragare gör allt för lura dig, exempelvis genom att utge sig för att vara din bank eller skicka olika typer av virus. Ju mer du vet hur de arbetar, desto bättre kan du skydda dig. Här är några viktiga råd och tips.

  • Använd bankens säkerhetslösningar.
  • Öppna inte e-post och bifogade filer som du inte förväntat dig att få, eftersom de kan ”smitta” datorn med virus och banktrojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.
  • Lämna aldrig ut koder via Facebook och andra sociala medier.
  • Banken ber dig aldrig att via e-post eller sociala medier lämna ut dina koder, kredit- och bankkortsnummer.
  • Mer om bedrägerier och hur du kan skydda dig

Skulle du kunna bli lurad av en bedragare på nätet?

Din säkerhetsdosa är personlig, lämna aldrig ut dina inloggningskoder till någon annan. Inte ens till en nära anhörig som frågar via Facebook, det kan vara en bedragare.

Hur fungerar ett Facebook-bedrägeri?

Det är en typ av sociala bedrägerier där bedragaren använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig om att den är någon annan och att du omgående måste agera på något sätt. I detta fall låtsas personen vara en av dina vänner på Facebook och behöver låna dina koder från din bankdosa.

Denna typ av bedrägerier ersätts som regel inte eftersom du lämnat ut dina koder. Många av de nyligen drabbade Facebook-offren är unga människor som genom detta har förlorat hela sitt livs besparingar. För dem är detta naturligtvis en tragedi.

Mer information

Läs mer om Bankföreningens information om Säkerhet och banktjänster