- Pensionen består av tre delar. Den allmänna pensionen är den du får från staten. Som anställd kan du också få tjänstepension som din arbetsgivare sätter av, och den tredje delen är den som du sparar själv. Hur mycket du behöver spara beror såklart på de övriga två delarna, men också på hur mycket pengar du vill få ut när du går i pension, säger Helene.

Jakob, Vilka tips har du för att man själv ska kunna påverka sin pension?
- Det absolut viktigaste för din pension är att du arbetar, och att du kollar att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Att starta ett eget sparande är också bra. Även om du inte kan spara en stor summa till en början så är det bra att komma igång.

Om man tycker att det är krångligt och svårt att förstå de olika delarna och hur allt hänger ihop då? Och om man undrar hur mycket man behöver spara?
- På minPension.se får du en bra överblick över pensionen, säger Helene.

- Självklart är du också välkommen på rådgivning hos oss på Sparbanken om du vill lära dig ännu mer. Vi kan förklara och visa hur allt hänger ihop, och dessutom hjälpa till att ta fram en så bra lösning som möjligt för just dig, lovar Jakob.