Stort behov av mer kunskap i privatekonomi bland unga

Nästan var tredje mellan 18 och 25 år upplever inte att de har tillräcklig kunskap i privatekonomi för att fatta bra beslut kring sin egen ekonomi. Omkring hälften förstår inte riskerna med snabblån och ännu fler har svårt att förstå avtal, såsom försäkringar och abonnemang. Behovet av fortbildning i privatekonomi är stort bland ungdomar.

Den 12-18 mars infaller Money Week, en internationell temavecka då man uppmärksammar utbildning i privatekonomi för barn och unga. Behovet av utbildning i privatekonomi är stort. Även om privatekonomi är inskrivet i läroplanen för grund- och gymnasieskolan så behövs det ännu mer.

– Vi vet sedan tidigare att många ungdomar vill lära sig mer om privatekonomi. I åldrarna 15-19 år är det mellan 20-30 procent som vill lära sig mer, mest intresserade är 17-åringarna, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet från Swedbank och Sparbankerna här (pdf)

Boka ett besök i skolklassen

Sparbanken Västra Mälardalen tar regelbundet emot skolklasser och gör besök i skolorna i Köping, Arboga och Kungsör.

– Vi berättar bland annat om riskerna med småkrediter och snabblån, olika sätt att spara och hur man med hjälp av enkla tips kan få koll på sin ekonomi, berättar Denny Hedenström, Kontorschef på Sparbanken i Köping.

Läs mer om Money Week och boka in ett besök av oss här 

Tips för bättre koll på privatekonomin

  • Ha koll på din privatekonomi – gör en budget!
  • Försök att undvika onödiga småutgifter, att spara in en fika på stan i veckan kan bli 3 000 kronor på ett år.
  • Tänk igenom och planera större inköp noga. Jämför olika alternativ.
  • Prata ekonomi, hemma och i skolan, det ökar intresset och kunskapen.
  • Försök komma igång med ett sparande och sätt upp konkreta sparmål, det gör sparandet roligare. Att spara 10 procent av sin inkomst är en bra utgångspunkt.
  • Sparande handlar om att avstå en del konsumtion nu för att kunna få desto mer pengar till roliga saker längre fram.