Nu kan du ansluta Swish för företag. Med Swish tar du snabbt, enkelt och säkert betalt med mobilen. Pengarna kommer in på kontot direkt utan fördröjning – ett smidigt komplement till kontanter och andra betalningslösningar.

Fördelar med Swish

Det finns många fördelar med Swish. Det är enkelt att ansluta sig via Internetbanken, telefonbanken och kontor. Företaget kan ge ut sitt Swish-nummer och börja ta emot betalningar direkt efter anslutning. Pengarna går direkt in på kontot oavsett betalarens bank. Snabbt och enkelt.

Du kan även ladda ner och skriva ut material som exempelvis banners och annonser. Läs mer om hämta material längre ner på sidan.

Vill du veta mer om alla fördelar? Läs vidare!

För företag

Med Swish kan företaget vara där kunderna är och ta betalt när som helst, var som helst. Ett perfekt alternativ för dig som har en frisörsalong eller för golfklubben som behöver och vill ta ut greenfeeavgift vid obemannad plats. Men även för dig som arbetar som är hantverkare eller driver handel. Allt kunden behöver för att kunna betala är sin mobil och Swish-appen. Enkelt för både företaget och kunden.

För föreningar

Swish passar perfekt för idrottsföreningen som tar betalt för startavgiften, lagtröjan, lägeravgiften eller korven. För föreningen som har flera klubbar anknutna är det möjligt att ansluta ett Swish-nummer för varje klubb.

För organisationer

Med Swish är det enkelt att som insamlingsorganisation ta emot en gåva oavsett var givaren befinner sig. Insamlingsorganisationernas 90 – nummer fungerar som en trygghetsstämpel och kan användas som Swish-nummer. Ett perfekt alternativ för exempelvis insamling via en egen webbsida, kollekt eller insamlingsbössor. Anslutning till tjänsten måste i detta fall ske via bankkontor eller via telefonbanken.

Swisha över gåvan – enkelt, snabbt och säkert.

Så fungerar Swish

Anslutna företag, föreningar och insamlingsorganisationer kommer att få ett Swish-nummer vid anslutning av tjänsten. Swish-numret ska användas för att ta emot betalningar. Privatpersonen som har Swish anger Swish-numret i Swish-appen och betalningen sätts in på det konto som är kopplat till Swish-numret. Pengarna kommer direkt in på kontot. För att snabbt få information om inkommen betalning direkt i mobilen kan man ansluta funktionen notiser. Läs mer under Betalningar.

Swish är en bankgemensam tjänst mellan Swedbank och Sparbankerna, Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Skandia

Ta emot betalning

För att göra en betalning till ett företag anger privatpersonen ett Swish-nummer istället för mobilnummer i sin Swish-app. Privatpersonen godkänner sin betalning med Mobilt BankID där namnet på mottagaren och Swish-nummer visas. Betalningen kommer att sättas in direkt på det konto som är kopplat till Swish-numret.

Så snabbt kommer pengarna in på kontot

Precis som i Swish för privatpersoner kommer betalningen in på mottagarens konto inom ett par sekunder.

Så stora betalningar kan företaget ta emot

Betalningar upp till 150 000 kronor är möjliga för Swedbank och Sparbankernas kunder. Det kan variera från bank till bank vilka begränsningar som finns.

Betala tillbaka pengar via Swish

När en betalning till ett företag, förening eller organisation är genomförd kan den inte återbetalas via Swish.

Få notiser om inkommen betalning

När en privatperson gjort en Swish-betalning kan företaget få en notis direkt till mobilen. Inloggning i mobilbanken krävs inte för att se notisen. Klicka på notisen och det Swish-anslutna kontots transaktionslista öppnas. I notisen finns information om belopp och eventuellt meddelande från betalaren.

Så här gör du för att ansluta notiser

Skaffa tjänsten i internetbanken under ”Tillval/Bevaka Ärenden”. Välj Anslut och ”Inkommen Swishbetalning”

Som företagsanvändare loggar du in i mobilbanken företag, väljer ”Inställningar” och ”Notiser” och ”Inkommen Swish-betalning”.

För att skaffa tjänsten måste du ha behörigheten ”Fullmakt teckna avtal” i internetbanken.

Så ser företaget att en betalning mottagits

Den mottagna betalningen syns i Internetbanken företag eller mobilbanken företag. Med funktionen notiser kan företaget snabbt få information om inkommen betalning direkt i mobilen.

Så här går det till att ta emot betalningar

I filmen visas hur det går till att göra en Swish-betalning mellan privatpersoner. Det går till på samma sätt vid betalning till företag, föreningar eller organisationer, men istället för ett mobilnummer anges ett Swish-nummer.

Ta betalt med kort via mobilen

Vill du även kunna ta emot kortbetalningar? Som ett komplement till Swish finns även Kortinlösen via mobil. Med tjänsten kan du ta betalt med kort direkt ute hos din kund eller på annan plats. Koppla en kortläsare till din smarta telefon eller läsplatta och sen tar du enkelt emot betalningar. Snabbt och säkert.

Upptäck Swish QR-kod

Snabbare och enklare att ta betalt med Swish QR-kod. Nu är det möjligt för alla företag att skapa en eller flera QR-koder med fasta summor och meddelanden, till exempel för glass och kaffe i sommarkiosken. Med QR-koder går det snabbare i kön och ni kan enkelt ta snabbt betalt via Swish! Skapa egna QR- koder och skriv ut material för ännu smidigare betalningar.

Läs mer och kom igång här.

Pris

Ordinarie pris för Swish företag är 2 kr per mottagen betalning.

Om du är helkund eller föreningskund hos oss är kostnaden 1,50 kr per mottagen betalning.

De vanligaste frågorna

 1. Behöver kunden uppdatera Swish-appen för att kunna göra betalningar till företag?

  Ja, i samband med att vi lanserar tjänsten kommer en uppdatering av Swish-appen att behöva göras av kunden.

 2. Går det att betala tillbaka pengarna med Swish, exempelvis vid returer?

  Nej, det går inte att göra en återbetalning via Swish-tjänsten.

 3. Vad är ett Swish-nummer?

  Företaget tilldelas ett Swish-nummer vid anslutning av tjänsten, Swish-numret är anslutet till företagets konto i banken. Swish-numret börjar med 123 följt av en unik sjusiffrig nummerserie. Insamlingsorganisationen kan välja att använda sitt befintliga 90-kontonummer som sitt Swish-nummer.

 1. Får privatpersonen som betalat med Swish ett kvitto?

  Privatpersonen som har betalat med Swish får en betalningsbekräftelse direkt i Swish-appen tillsammans med information när betalningen genomförts. Den motsvarar inte ett kvitto. Det är företaget, föreningen eller organisationen som lämnar kvitto för köpet.

 2. Hur ser företaget att privatpersonen genomfört en betalning?

  Inom några sekunder efter att kunden godkänt betalningen kommer den att synas i företaget, föreningen eller organisationens Internetbank eller Mobilbank.

 3. Kommer företaget att ha en Swish-app?

  Nej, det finns ingen Swish-app för företag, föreningar och organisationer. Mottagen betalning kan ses direkt i företagets Internetbank eller Mobilbank, eller som notifikation på mobilen.

Mer information

Kom igång och använd

 • Anslut till Swish

  Företaget kan ansluta sig till Swish företag via internetbanken företag, telefonbanken och bankkontoret.Företaget behöver ha ett konto i banken och internetbanken företag för att kunna följa upp mottagna betalningar. I internetbanken företag krävs det att den som genomför beställningen av tjänsten har behörigheten ”teckna avtal”.

 • Anslut till Swish i internetbanken företag

  Till demo

 • Mottagarnamn

  Mottagarnamnet är företagets kommersiella namn och visas i Swish-appen när privatkunden godkänner Swish-betalningen.

 • Ändra mottagarnamn

  Ett företag kan vid anslutning på kontor välja att lägga till ett specifikt mottagarnamn till ett Swish-nummer. Mottagarnamnet kan t ex vara företagets kommersiella namn. Det juridiska namnet visas alltid när privatkunden godkänner Swish-betalningen och har företaget valt ett mottagarnamn visas det också.

 • Avsluta tjänsten

  Tjänsten kan avslutas via Internetbanken, telefonbanken och bankkontoret.

 • Ta emot betalningar

  För att skicka en betalning till ett företag anger privatpersonen ett Swish-nummer istället för mobilnummer i Swish-appen. Betalningen kommer att sättas in på det konto som är kopplat till Swish-numret, direkt.

 • Så går det till

  I filmen visas hur det går till att göra en Swish-betalning mellan privatpersoner. Det går till på samma sätt vid betalning till företag, föreningar eller organisationer, men istället för ett mobilnummer anges ett Swish-nummer.
  Se filmen

 • Swish för enskild firma

  Som enskild näringsidkare kan du ha både Swish som privatperson och Swish för företag.

 • Behörighet för att teckna avtal om Swish

  Du behöver ha rätt behörighet för att teckna avtal om Swish. Om du får meddelande att du saknar rätt behörighet kontaktar du behörighetsadministratören på ditt företag för att få rätt behörighet. Om du är behörig Administratör, men ändå får meddelandet måste du kontakta ditt bankkontor.

Swish-nummer

 • Välja Swish-nummer

  Swish- numren delas ut slumpmässigt och det kan inte överlåtas till ett annat företag, förening eller organisation. Insamlingsorganisationer som har ett 90-konto kommer att kunna välja sitt 90-konto nummer som Swish-nummer.
 • Avsluta Swish-nummer

  Det är möjligt att avsluta ett Swish-nummer på kontor eller telefonbank. Det går inte att återskapa ett Swish – nummer, dvs ett avslutat Swish-nummer är avslutat.

Så många Swish-nummer kan företaget ha

Företaget kan ha upp till 50 Swish-nummer per organisationsnummer.

Betalningar

 • Ta emot betalningar

  För att skicka en betalning till ett företag anger privatpersonen ett Swish-nummer istället för mobilnummer i Swish-appen. Betalningen kommer att sättas in på det konto som är kopplat till Swish-numret, direkt.

 • Så går det till

  I filmen visas hur det går till att göra en Swish-betalning mellan privatpersoner. Det går till på samma sätt vid betalning till företag, föreningar eller organisationer, men istället för ett mobilnummer anges ett Swish-nummer.

  Se filmen

 • Så stora betalningar kan företaget ta emot

  Betalningar upp till 150 000 kronor är möjliga för Swedbank och Sparbankernas kunder. Det kan variera från bank till bank vilka begränsningar som finns.

 • Betala tillbaka pengar via Swish

  När en betalning till ett företag, förening eller organisation är genomförd kan den inte återbetalas via Swish.

 • Så ser företaget att en betalning mottagits

  Den mottagna betalningen syns i Internetbanken företag eller Mobilbanken företag.

 • Så snabbt kommer pengarna in på kontot

  Precis som i Swish för privatpersoner kommer betalningen in på mottagarens konto inom ett par sekunder.

Nedladdningsbart material

Ladda ner informationsmaterial

Här kan du ladda ner banners och affischer för exempelvis webbsidan eller korvkiosken.
Ladda ner som zip-fil