Bedragarna som skickar dessa har ”spoofat” avsändaren så att det ser ut att komma från BankID även fast BankID på intet sätt har med utskicket att göra.

Vi rekommenderar att man absolut inte ska klicka på några länkar eller svara på SMS:en. Om du lämnat ifrån dig uppgifter via sms:et eller mailet, kontakta omgående oss på banken och se till att du spärrar eventuella nya BankID:en som förövarna skapat i Mobilbanken.

Hur skyddar jag mig?

En funktion som finns i BankID-appen är du kan få en notis om det skulle skapas ett nytt BankID, vilket kan vara ett värdefullt verktyg för att i ett tidigt skede sätta stopp för ett påbörjat bedrägeri. Polisen rekommenderar därför samtliga Bank-ID användare att kontrollera inställningarna för appen.

Hur gör jag?

Har du iPhone behöver du gå in i Inställningar – Notiser och aktivera Notiser för BankID-appen. Har du en Android-telefon behöver du gå in i Programinformation och välj BankID. Där ska ”visa meddelanden” vara markerad.

Nu kommer du att få notis om det skapas ett nytt BankID i ditt namn. Har du själv inte skapat ett nytt BankID ska du omedelbart spärra det nya BankID:et i Mobilbanken.

Exempel på sms från "BankID"